środa, 10 grudnia 2014

TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI.

To nie takie łatwe, to nie takie proste... przejść koło nich obojętnie! Pachnące połączenie ciepłego, domowego, zdrowego dania, szybkiej i nietypowej kanapki i oryginalnego fast-fooda to nasz sposób na pyszny obiad. Jeśli połączy się siły, to gotowy będzie szybkiej niż trwałoby ugotowanie ziemniaków. I tak też zrobiłyśmy tym razem - w czasie gdy uwieszona na telefonie starsza kucharka bawiła się ciastem, to młodsza wgapiona w szklany ekran wyczarowywała nadzienie. Nasza 2-osobowa ekipa spisała się na medal - tak nas (a w zasadzie dzieło nasze) oceniono. Nawet nie zauważyłyśmy kiedy chlebki były gotowe. Wróć - nawet nie zauważyłyśmy kiedy i jak to się stało, że one były i... zniknęły. Ale wspomnienie smaku, aromatu i wyglądu pozostało.




SKŁADNIKI:
/FARSZ:
- indyk, 25 dag /pierś.
- papryka czerwona, 1/2
- papryka żółta, 1/2
- cebula, 2-3,
- kukurydza, 1/2 puszki, 
- chili,
- pieprz ziołowy,
- pieprz czarny,
- domowa przyprawa z suszonych warzyw,
- ser żółty, wystarczy niewiele.

/CIASTO:
- 125 g mąki bezglutenowej chlebowej,
- 125 g mąki bezglutenowej razowej Dunkel,
- 75 ml wody,
- 75 ml mleka,
- 2 dkg drożdży,
- 1/2 łyżeczki soli,
- łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka masła,
- czarnuszka łyżka,
- pieprz ziołowy łyżeczka,
- sezam,


WYKONANIE:

/Ciasto:
Do miski wsypujemy mąki i mieszamy, dolewamy ciepłe mleko z wodą, solą, cukrem, drożdżami, wyrabiamy ciasto, dodajemy olej i masło i wyrabiamy ręcznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (można również posiłkować się mikserem). Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Gdy ciasto potroi objętość, wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, zagniatamy, dosypujemy czarnuszkę, sezam, czarny sezam, pieprz ziołowy jeszcze chwilę wyrabiamy. Formujemy w wałek, dzielimy na 6 równych części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podsypujemy stolnicę, formujemy prostokąty i wałkujemy, bardzo cienkie ciasto.


/FARSZ:
Umyte, osuszone i pokrojone w kostkę mięso wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy zamkną się pory, odparuje woda a mięso się zarumieni dorzucamy pokrojoną w pióra cebulę.Następnie dorzucamy pokrojoną paprykę. Trzymamy na ogniu cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia dodajemy przyprawy, zioła, ziarna. Gdy lekko ostygnie dorzucamy pokrojony/starty ser żółty. Na koniec na patelnie ląduje kukurydza. Mieszamy, doprawiamy i gotowe.






Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy (2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 minut.
Powstaje nam 6 cudownych chlebków. Chlebków... "szybkoznikających".



/SEZAM CZARNY:
"Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie." (Opis: sklep)
Kupisz go tutaj: kliknij.

Sezam, ale nietypowy. Nie dość, że czarny, to jeszcze leciutko orzechowy. Nadaje smaku nuty wyśmienitej inności. Niespotykany zapach unosi się dzięki niemu. Unosi się i... kusi! A do tego wygląda naprawdę kusząco, gdy tu i tam wystaje coś małego i czarnego.


"ZIOŁOWO MI" ZIARNA:
"Bazę tej mieszanki stanowią prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn przyspiesza trawienie tłuszczów, majeranek działa łagodząco na przewód pokarmowy oraz wątrobę, cząber ma właściwości bakteriobójcze, reguluje procesy trawienne,bazylia działa rozkurczowo i przeciwbakteryjnie, oregano ma właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe, szałwia korzystnie wpływa na pracę żołądka, mięta pobudza wydzielanie soków trawiennych, tymianek posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zaś natka pietruszki korzystnie wpływa na krążenie, pomaga zwalczać anemię i usuwać toksyny z organizmu. Używając naszych mieszanek, możecie rozstać się z solą – ziarna i zioła znakomicie i zdrowo Wam ją zastąpią." (Opis: Ziarenkowo)
Kupisz ją tutaj: KLIKNIJ.

Kolejna propozycja od Ziarenkowa, w której jesteśmy totalnie zakochane! Przepyszna mieszanka, która łączy smaki, zapachy i... wspomnienia! Jej magia polega na tym, że choć czujemy bardzo wyraźnie, że wszystkie składniki dobrane są starannie aby łączyć się w jedną, pyszną całość, która zachwyca i wzbogaca każdą potrawę, to i delektować się nimi możemy osobno! Odkrywać je. Ten moment, kiedy wyraźnie poczujemy pietruszkę i odpłyniemy myślami parę lat wstecz by przypomnieć sobie posiłki w leśnym domku, serwowane przez zakochaną w tym zielsku Babcię Krysię, 

PAPRYKA ZIELONA SUSZONA:
"Reguluje przemianę materii, dostarcza soli mineralnych (głównie potasu i wapnia) oraz witamin (szczególnie C i beta-karotenu). Zawiera także flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki, zapobiegając rakowi i chorobom układu krążenia. Papryka pomaga obniżyć ciśnienie krwi, poprawia również odporność. Warzywo to nie tylko ma szereg właściwości zdrowotnych, ale przez niektórych uważane jest za afrodyzjak." (Opis PIĄTNICA)
Kupisz ją tutaj: KLIKNIJ.

POMIDOR, CZOSNEK, BAZYLIA:
Wyśmienita mieszanka. Wszystko zgrane i zachęcające do wgryzienia się w potrawę "skażoną" tą przyprawą. Przepyszne połączenia, które zapewniają aromatyczną otoczkę nad daniem, które teraz już jest dopracowane w 100%.
Kupisz ją tutaj: KLIKNIJ


Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ.

i... nie zapominajmy o ŚWIĘTACH:
Bezglutenowy pierniczek z pigwą znajdziecie: TUTAJ.
a Bezglutenowy piernik z powidłem śliwkowym i imbirowo-czekoladową polewą: TUTAJ.
Reszta świątecznych potraw (zarówno słodkich jak i wytrawnych): TUTAJ.

I... aby nic Wam nie umknęło, zachęcamy - zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)

3 komentarze:

  1. Ale napakowany ten twój chlebek :) z chęcią bym zjadła... uwagę moją przykuły zielone papryki, uwielbiam marynowane lub świeże japaneo i takie myślałam że dodałaś a twoja zielona jest suszona?

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne danie, z ogromną przyjemnością bym spróbował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Bardzo dziękujemy! Robi się je szybko, łatwo i przyjemnie więc wystarczy chwila i można się rozkoszować smakiem :)

      Usuń

Twoje zdanie jest mile widziane.
Pozdrawiamy,