wtorek, 2 grudnia 2014

DOMOWA BEZGLUTENOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA (i innych ciast i ciasteczek korzennych).

Uświadomiłyśmy sobie całkiem niedawno co (i ile) traciłyśmy przez lata. Nadchodziła jesień, przychodziła zima i wyczekiwane święta, ale nie pachniało u nas zbyt często korzennie. Stawiałyśmy zawsze na te same ciasta - w imię rodzinnej tradycji. Na stole musiał być sernik z brzoskwiniami, szarlotka, torcik makaronikowy. Jedynym odstępstwem od reguły pachnącym korzennymi przyprawami było Niebo w Gębie. W tym roku postanowiłyśmy nadrobić stracony czas. Ciasta, ciasteczka o korzennym aromacie wyskakują z naszego piekarnika. Nadszedł też czas na piernik i małe, rozkoszne pierniczki, ale gotowa przyprawa jakoś do nas nie przemawiała i... tak właśnie powstała ona - idealna, domowa mieszanka czyli bezglutenowa, najlepsza z najlepszych przyprawa "do piernika". 




SKŁADNIKI:
- Cynamon mielony, opakowanie,
- Ziele angielskie, pełna łyżka,
- Goździki, 2 łyżki,
- Kardamon, 5 łyżeczek,
- Anyż, gwiazdka spora,
- Pieprz kolorowy, 1/4-1/5 łyżeczki,
- Korzeń Lukrecji, 2 łyżeczki,
- Gałka Muszkatołowa, 2 łyżeczki, 
- Imbir, 2 łyżeczki,
- Kolendra, łyżka,
- Skórka z cytryny,
- Kawa marcepanowa, 2 łyżki,
- Cykoria, 2 łyżki, 

Wykonanie: Wszystko mielimy, parzymy cytrynę i ścieramy skórkę. Mieszamy. Gotowe! :))))
Taka mieszanka może czkać na mocne wejście przez pół roku. Pachnie niesamowicie, smak - rewelacja!!! 

///Wiele osób zastanawia się nad tym, że na niektórych przyprawach widnieje ostrzeżenie dotyczące glutenu i pada później stwierdzenie, że "gluten jest w np. pieprzu" - nie, nie ma go tam! Niektóre firmy, (te, które w swojej produkcji mają również "glutenowe" produkty) zabezpieczają się w ten sposób, że umieszczają informację iż "dany produkt MOŻE zawierać śladowe ilości glutenu". 
Może, nie oznacza, że zawiera na pewno. Owszem, my - nietolerujący gluteny musimy uważać, ale nie możemy popadać w paranoję bo zwariujemy przez dietę i nasze już spore ograniczenie :) Łatwo jest znaleźć takie produkty, które nawet śladowych ilości zawierać nie mogą gdyż w danym zakładzie takich nie ma. 
Jeśli chodzi o sklepy w których mu się zaopatrujemy i narzekać nigdy nie możemy - polecamy
SKWORCU i PIĄTNICĘ. Przyprawy z tych miejsc są dla nas bezpieczne w 100% - przetestowałyśmy. 


CYNAMON:
"Przyprawę stanowi wysuszona kora pochodząca z kilku gatunków drzewa cynamonowego, uprawianego w Azji Południowo-Wschodniej. Cynamon ma przyjemny, słodkawo-korzenny, lekko piekący smak oraz charakterystyczny, intensywny zapach. Jest to jedna z najstarszych przypraw, wykorzystywana głównie w kuchni indyjskiej i chińskiej." (Opis: Skworcu),

Cynamon Cejloński:
"Cynamon jest jedną z najpopularniejszych przypraw świata. Najcenniejsza jej odmiana rośnie na Ceylonie. Dlaczego jest tak cenny? Otóż zawiera onzdecydowanie niższą zawartość kumaryny niż inne odmiany tej aromatycznej przyprawy, dzięki czemu klasyfikowany jest często jako zioło lecznicze." (Opis: Skworcu)

Kawa Marcepanowa:
"Jest ona prawdziwą ucztą dla naszych zmysłów. To wyjątkowa, aromatyzowana kawa rozpuszczalna o smaku marcepanowym. Doskonałe połączenie wyśmienitego aromatu i subtelnego smaku prawdziwej kawy zachwyci każdego. ARABICA to najlepszy gatunek kawy. Pochodzi z wyżyn Etiopii. Uprawiana w Afryce, Ameryce Południowej i w Azji. Jej ziarna są dość twarde i dają aromatyczny napar." (Opis: Skworcu).

Gorąca Czekolada Nastrojowy Wieczór:
"Wysokiej klasy napój czekoladowy o zawartości kakao aż 70%. Dodatek drobnych kawałeczków skórki pomarańczowej i cytrynowej podkreśla smakowe walory napoju i nadaje mu orzeźwiającej nuty. Mieszanka korzennych przypraw nadaje całości niezwykłej głębi i wielowymiarowościKakao 70%, Cukier wanilinowy, Skórka cytrynowa, Skórka pomarańczowa, Cynamon, Goździki, Mielona herbata, Mielona wanilia, Sól, Aromat identyczny z naturalnym." (Opis: Skworcu)

Korzeń Lukrecji:
"Smakiem przypomina anyż, znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie, jest podstawowym składnikiem ulubionych słodyczy w krajach Skandynawii, starty korzeń lukrecji świetnie sprawdza się w roli przyprawy do dań orientalnych, pomaga w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych,
poprawia działanie systemu odpornościowego, działa bakteriobójczo.
" (Opis: Skworcu)

Laski cynamonu i cynamon mielony oraz Gorącą Czekoladę, Korzeń Lukrecji i Kawę Marcepanową kupisz tutaj:  Kliknij. Znajdziesz tu też sporo innych produktów, które ułatwią Ci pieczenie, gotowanie i czarowanie w kuchni. Kawy, herbaty, przyprawy, bakalie. Polecamy.


Pieprz kolorowy:
"Ze względu na kolorystykę pieprzu, wyróżniamy ziarna pieprzu czarnego, białego, zielonego -wszystkie pochodzą z tej samej rośliny, różnią się jedynie sposobem "obróbki"):
- pieprz czarny – z owoców niedojrzałych, suszonych i fermentowanych,
- pieprz biały – łagodniejszy, z dojrzałych owoców
- pieprz zielony – niedojrzałe zielone nasiona suszone naturalnie, marynowane w kwasie octowym lub mlekowym albo konserwowane solanką.
- pieprz czerwony (peruwiański) to owoce rośliny Schinus terebinthifolius (tzw. "brazylijskiego drzewa pieprzowego.
Działanie: Wspomaga trawienie (pobudza wydzielanie soków trawiennych) - pomocny w różnego rodzaju dietach, Wspomaga ukrwienie tkanek, wzmacnia mięśnie, Działa dezynfekująco i przeczyszczająco, odkrztuśnie i przeciwzapalnie w chorobach układu moczowego, Pomocny w bólach głowy, stawów i mięśni oraz przy wysokiej gorączce." (Opis: Piatnica)
Kupisz go tutaj: Kliknij.

Anyż:
"Gwiazdki anyżu maja charakterystyczny, intensywny i słodkawy zapach .Gwiazdki anyżu dodane w niewielkiej ilości do potraw uszlachetniają i podnoszą jej smak. Działa rozkurczowo mając korzystny wpływ na proces trawienia i układ pokarmowy. Roślina ta ma też działanie antybakteryjne i wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne oraz moczopędne. Pobudza apetyt." (Opis: Piatnica)
Kupisz go tutaj: Kliknij.

Kardamon:
"używany jest w czasie astmy, zapalenia oskrzeli, kamieni nerkowych, braku łaknienia lub osłabienia, nietrzymania moczu oraz jako środek odżywczy, wzmacniający organizm. Kardamon brany razem z czosnkiem pomaga w zmniejszeniu silnego zapachu czosnku. Kardamon znany był od dawna jako wspaniały afrodyzjak. Kardamon jest skutecznym środkiem na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z ust." (Opis: Piątnica)
Kupisz go tutaj: Kliknij


Ta przyprawa świetnie nadaje się zarówno do ciast korzennych jak i do ciasteczek. Idealnie sprawdzi się jako opcja obowiązkowa w pierniku świątecznym. Niżej przepis na bezglutenowy pienik z powidłem i polewą czekoladowo imbirową oraz na bezglutenowy piernik z pigwą.

    

Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ.
I... aby nic Wam nie umknęło, zachęcamy - zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj


3 komentarze:

  1. Rewelacja :-) oj już czuję ten zapach korzennych przypraw :-) miłego dnia Słoneczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. i ja czuje ten zapach :)
    a co roku robię według takiej receptury mój piernik

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Twoje zdanie jest mile widziane.
Pozdrawiamy,