czwartek, 27 listopada 2014

TURECKIE CHLEBKI PIECZONE /Bezglutenowe aromatyczne ciasto i wegetariańskie pyszne nadzienie.

Dziś z pełną werwą wkraczamy do Turcji! Smaki i inspiracje zbieramy do worka, by je wymieszać z naszą filozofią kulinarną. Zapachniało i... paletę barw "w naszym stylu" władowałyśmy do aromatycznego, ziołowego ciasta bezglutenowego z czarnuszką. Nadziane na bogato - szpinakiem, cebulą, papryczkami, pieczarkami, pomidorkami i czosnkiem chlebki dostały smakową bombę, torpedę, rakietę (i nie wiemy jak jeszcze nazwać to COŚ) dzięki Ziarenkom i przyprawom. Było ostro, było bardzo smacznie, było barwnie i było... do szybkiego powtórzenia. Szał w piekarniku, wariactwo na talerzu i odlot w ustach. Cholera, zdolne jesteśmy. 




SKŁADNIKI:

/Ciasto bezglutenowe:

- 125 g mąki bezglutenowej chlebowej,
- 125 g mąki bezglutenowej razowej Dunkel,
- 75 ml wody,
- 75 ml mleka,
- 2 dkg drożdży,
- 1/2 łyżeczki soli,
- łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka masła,
- czarnuszka łyżka,
- pieprz ziołowy łyżeczka,

/Farsz:
- pieczarki, 25 dkg,
- cebula, 4,
- pół papryki czerwonej,
- pół papryki żółtej,
- czosnek główka,
- szpinak, opakowanie,
- oliwa z oliwek 2-3 łyżki,
- masło łyżka,
- serek sałatkowy solankowy 1/2 opakowania,
- ser żółty kilka plastrów,
- Pieprz czarny, do smaku


WYKONANIE:

/Ciasto:
Do miski wsypujemy mąki i mieszamy, dolewamy ciepłe mleko z wodą, solą, cukrem, drożdżami, wyrabiamy ciasto, dodajemy olej i masło i wyrabiamy mikserem, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Gdy ciasto potroi objętość, wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, zagniatamy, dosypujemy czarnuszkę, jeszcze chwilę wyrabiamy. Formujemy w wałek, dzielimy na 6 równych części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podsypujemy stolnicę, formujemy prostokąty i wałkujemy, bardzo cienkie ciasto.


Wykonanie farszu:
na patelnię wlewamy olej, gdy się zagrzeje wrzucamy cebulę pokrojoną w półpiórka, następnie dodajemy pieczarki, paprykę i podsmażamy. Na osobnej patelni na łyżce masła przygotowujemy szpinak - mieszamy, aż odparuje z niego nadmiar wody. Mieszamy zawartość obu patelni. Gdy farsz lekko przestygnie, dodajemy pokrojony w kostkę ser biały (sałatkowy), pokrojony w paski ser żółty, Ziarenka (piekło-niebo), pieprz czarny i pomidorowe mieszanki.

Dokładnie mieszamy i dzielimy na 6 równych porcji.

Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy(2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 minut.


ZIARENKA PIEKŁO - NIEBO:
"czyli słonecznik, sezam, siemię lniane (patrz: Słoneczne Pola) oraz....
CHILI - Swój ostry smak papryki zawdzięczają substancji zwanej kapsaicyną, która wykazuje wiele właściwości leczniczych m.in. przeciwbólowe, przeciwzapalne, antyrakowe, korzystnie wpływa na układ krążenia oraz trawienny. Chili jest bogatym źródłem witaminy A, wspomaga układ krążenia oraz układ pokarmowy, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. Kapsaicyna zawarta w chili posiada właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe i przeciwbólowe. PIETRUSZKA - Wartości lecznicze pietruszki porównuje się m.in. do działania czosnku. Szczególnie natka jest cennym produktem spożywczym i leczniczym dzięki bogactwie witaminy C oraz prowitaminy A, PP, K i z witamin z grupy B. Właściwości lecznicze natka pietruszki zawdzięcza też flawonoidom, olejkom eterycznym, aminokwasom, chlorofilowi, witaminom i solom mineralnym takim jak żelazo, magnez, wapń, potas, mangan, miedź, fosfor. Natka stanowi również bogate źródło błonnika, dostarcza kwasu foliowego i alfa-linolenowego, pomaga oczyszczać nerki i drogi moczowe, wzmacnia cały organizm. Dzięki obecności beta-karotenu oraz witaminy E natka pietruszki znakomicie wpływa na cerę i wzrok. CZOSNEK - Czosnek to absolutny lider w świecie leczniczych roślin. Zwany „naturalnym antybiotykiem”, czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i je zwalcza. Ma też właściwości przeciwzakrzepowe podobne do aspiryny, dzięki czemu chroni przed zawałem i udarem. Ponadto czosnek wspomaga trawienie, niszczy pasożyty jelit, obniża ciśnienie krwi, hamuje rozwój bakterii, działa antynowotworowo oraz odmładza – to właśnie dzięki obfitości antyutleniaczy czosnek nie tylko zwalcza wolne rodniki, ale i hamuje powstawanie nowych, co opóźnia procesy starzenia się organizmu." (Opis ze strony Ziarenkowo)

Nazwa jest bardzo trafna, bo to... "Piekielnie dobre niebo w gębie"! Smak ma swój charakterek, który daje się poznać po chwili. W ustach nabiera wielu wymiarów - nowe odczucia smakowe włączają się stopniowo, po chwili. To jak spacer od delikatności (niebo), po cudowną ostrość (piekło).
Pasuje do wszystkiego. A nie dość, że pobudza zmysły, to jeszcze działa kojąco dla zdrowia i wyglądu.
Cena: 14 zł / 300 gram
Kupisz je (i inne bezglutenowe mieszanki): Tutaj - Ziarenkowo


POMIDORY:

- POMIDORY SUSZONE PŁATEK -
Kupisz je tu: Piątnica.net
Suszone pomidory, które dodają odrobinkę słodkości. Smak o niebo lepszy dzięki małym, barwnym płatkom.

- POMIDORY IGIEŁKI -
Kupisz je tu: Piątnica.net
Jeszcze słodsze, jeszcze przyjemniejsze, jeszcze lepsze - przynajmniej dla nas. Genialnie się wpasowało w to czego szukałyśmy.

- MIESZANKA - POMIDORY, OREGANO, CHILLI,
Kupisz je tu:  Piątnica.net
Połączenie słodkości i ostrości z odrobiną zdrowych, aromatycznych ziół. To jest zdecydowanie jedna z naszych ulubionych mieszanek przypraw.


SER SAŁATKOWY, SOLONY:
Jest dość słony ale pasuje idealnie. Maleńkie kosteczki świetnie się wpasowują (i smakowo i kolorystycznie). Genialne kosteczki! Ale uwaga - ser jest dość słony, więc nie przesadzajmy z jego ilością i z grubością kosteczek. 




Ciasto wyszło wspaniale! Mąka, którą użyłyśmy to połączenie skrobi kukurydzianej, mąki z siemienia lnianego, otrębów grochu, otrębów ryżowe i błonnika pokarmowego. My wzbogaciłyśmy smaki czarnuszką i pieprzem ziołowym, więc mamy opcję bardzo ciekawą smakowo! :) 
Być może wizualnie wydaje się twarde, ale tak na prawdę jest leciuteńkie, cieniutkie i cholernie dobre! Nie trzeba do tego noża - kroić można widelcem lub wziąć  chlebek do dłoni. 

Smak - o matko, REWELACJA!!! :) Zapach - cudowny! Wygląd - no sami zobaczcie :) 





Reasumując - szybko, łatwo i przyjemnie można wyczarować wspaniałe danie! My poległyśmy - dałyśmy się rozkochać w tej kombinacji i teraz już wiemy, że wracać będziemy do niego bardzo często przerabiając go na różne sposoby!


Pozdrawiamy i zmykamy wbić ostatni widelec w nasze "bogato nadziane".

A teraz, tak żeby nic Wam nie umknęło:
zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)

Więcej przepisów znajdziecie w zakładce "PRZEPISY"

4 komentarze:

  1. Wyglądają wspaniale, lubię takie kombinacje :) Kiedyś wypróbuję i pochwalę się, choć nie wiem czy wykorzystam mąki bezglutenowe, bo ich nie używam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super! I macie rację- zdolne jesteście :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ to danie wygląda pysznie, kolorowo, apetycznie. Mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fantastyczne chlebki, rewelacyjne. Z pewnością są pyszne i bardzo aromatyczne :-) pozdrawiam wieczorową porą :-)

    OdpowiedzUsuń

Twoje zdanie jest mile widziane.
Pozdrawiamy,